Möte 2024-04-29
-
Kommunfullmäktiges ordförande öppnar dagens sammanträde och ett upprop genomförs för att klargöra vilka som är beslutsfattare.
-
Protokollet för dagens sammanträde ska justeras. Kommunfullmäktige ska utse två justerare att jämte ordförande justera dagens protokoll. Protokollet justeras måndagen den 6 maj klockan 15:45 på Rådhuset i Askersund.
-
Kommunfullmäktige ska godkänna dagordningen för dagens sammanträde.
-
De av kommunfullmäktige utsedda revisorerna erbjuds vid varje fullmäktigesammanträde att avge en muntlig rapport gällande revisionens verksamhet och granskningar.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
366kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige delges information om kommunens investeringsprojekt.
-
Årsredovisningen beskriver Askersunds kommuns verksamhet och ekonomi under föregående verksamhetsår. Den innehåller förvaltningsberättelse, resultaträkning, balansräkning, finansieringsanalys och en sammanställd redovisning för kommunen och dess bolag. Enligt kommunallagen skall årsredovisningen lämnas till kommunfullmäktige och revisorerna snarast möjligt och senast den 15 april året efter det år som redovisningen avser.
Bilagor
-
198kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
243kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
394kb Ladda ner dokument
-
394kb Ladda ner dokument
-
394kb Ladda ner dokument
-
366kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har att ta ställning till frågan om ansvarsfrihet för år 2023 avseende kommunstyrelsen och nämnderna. Enligt fullmäktiges arbetsordning ska fullmäktiges presidium bereda ärenden rörande ansvarsfrihet och anmärkning till fullmäktige. Presidiet föreslår kommunfullmäktige att bevilja styrelsen och övriga nämnder samt de enskilda ledamöterna i dessa organ ansvarsfrihet för år 2023.
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
En del av de budgeterade investeringsprojekten för 2023 har av olika anledningar blivit försenade eller har inte kunnat genomföras som planerat. Nämnderna har därför begärt ombudgeteringar för 33 608 tkr till 2024 års investeringsbudget. De projekt som är aktuella för om- och tilläggsbudgetering framgår i bilaga.
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
337kb Ladda ner dokument
-
-
Askersunds Rådhus AB har upprättat koncernredovisning. Årets resultat för koncernen är ett underskott på -11 406 tkr vilket är en förbättring jämfört med 2022 då resultatet var -14 988 tkr. Resultatet för Askersunds Rådhus AB blev 18 tkr jämfört med ett underskott på -2 tkr 2022.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
455kb Ladda ner dokument
-
777kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
394kb Ladda ner dokument
-
394kb Ladda ner dokument
-
394kb Ladda ner dokument
-
-
Vid fullmäktigesammanträdet i november beslutades om upptagande av nya lån 2024 på motsvarande 45 mkr. Beloppet var endast en del av det kalkylerade finansieringsbehovet för 2024. Det totala behovet för 2024 beräknas till 85 mkr varför nu beslut om de resterande 40 mkr föreslås.
Bilagor
-
267kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Sydnärkes kommunalförbund ansvarar för insamling av avfall från hushåll. Avfallshantering är avgiftsfinansierad och bedrivs enligt självkostnadsprincipen. Förpackningsinsamling ska i första hand finansieras av de verksamheter som säljer förpackade varor (producenterna). Ersättningsnivåerna är fastställda av Naturvårdsverket och kommer att betalas ut till kommunerna utifrån den rapporterade volymen och antal insamlingspunkter (schabloner). Regeringen beslutade i juni 2022 om förändringar i förpackningsförordningen vilket resulterar i att kommunerna från och med 2024 tar över ansvaret för insamling av avfall bestående av förpackningsmaterial från hushåll som tidigare hanterades av FTI AB. I dagsläget hanteras insamlingen via så kallade Återvinningsstationer (ÅVS) men under perioden fram till 2027 planerar Sydnärkes kommunalförbund att införa fastighetsnära insamling från villor via optisk sortering (flerfärgade påsar).
Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
250kb Ladda ner dokument
-
575kb Ladda ner dokument
-
-
Efter beslut i kommunstyrelsen i Askersunds kommun den 1 september 2020 fick Samhällsbyggnad Sydnärke i uppdrag att ta fram en ny detaljplan som reglerar markanvändningen natur. Området ska göras om från tidigare industrimark till naturmark då området ingår i projekt för sanering av det gamla sågverksområdet med finansiering från Naturvårdsverket. Saneringsprojektet bygger på att marken sen i stället ska kunna nyttjas för friluftsliv.
Efter granskningen utreddes behovet av en ny detaljplan för fastigheterna. Det har efter det tagits ett beslut om att upphäva del av detaljplan för Rönneshytta 5:12, 1:64 och 1:65 m.fl. i stället för att uppföra en ny detaljplan. Detaljplanen har tidigare varit ute på samråd och granskning.
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
292kb Ladda ner dokument
-
253kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning, §§ 31-32, ska kommunstyrelsen varje år redovisa de motioner och medborgarförslag som inte besvarats. Enligt fullmäktiges arbetsordning ska medborgarförslag vara besvarade inom ett års tid. I bifogad förteckning framgår vilka medborgarförslag och motioner som är obesvarade och under beredning.
Per den 2024-03-01 finns 22 obesvarade medborgarförslag. Ett av förslagen har varit under beredning längre än ett år men besvaras vid kommunstyrelsens sammanträde i mars.
Per den 2024-03-01 finns 10 obesvarade motioner. Ingen av motionerna har varit under beredning längre än ett år.
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna (SD) har inkommit med en motion om bonus till barnskötare, vårdbiträden och undersköterskor. Motionen överlämnades till kommunstyrelsen för beredning. Motionärerna föreslår att tillsvidareanställd personal i yrkeskategorierna barnskötare, vårdbiträden och undersköterskor ska tilldelas en bonus baserat på antal arbetade timmar. Förslag på beräkningsmodell ska tas fram av HR-avdelningen och bonusen ska delas ut under innevarande mandatperiod.
Individuell lönesättning sker idag utifrån ett flertal parametrar där arbetsiver och erfarenhet är en viktig del. Det finns således redan ett system vars syfte är att premiera personal som presterar mer än godtagbar prestation. Kort förklarat kan sägas att lön får man för godkänd prestation vilket är att följa det som anges i anställningsavtalet. Den medarbetare som har ett arbetsresultat över godkänd prestation ska premieras i den individuella lönesättningen. Årligen genomförs medarbetarsamtal och lönesamtal då cheferna ska ha en dialog med sina medarbetare om prestation i förhållande till anställningsavtal och lönesättning. Att enbart koppla en bonus till arbetade timmar riskerar att inte bli ändamålsenligt eftersom man i all lönesättning måste ta hänsyn till helheten.
Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna (SD) har inkommit med en motion om extra timlön vid arbete med lägre bemanning än planerat på Smedsgården. Motionen överlämnades till kommunstyrelsen för beredning. Motionärerna föreslår att personal på Smedsgården som arbetar vid lägre bemanning än planerat får extra timlön. Förslag på beräkningsmodell ska tas fram av HR-avdelningen och analyseras och utvärderas inom ett år.
Socialförvaltningen och i förlängningen ansvariga chefer planerar hur arbetet på Smedsgården ska genomföras och planeras. Bemanningen ska alltid vara i paritet med vårdbehoven och det pågår ett aktivt arbete för att säkerställa detta. Nyligen har socialförvaltningen tagit över bemanningsfrågorna för den egna förvaltningens behov vilket ska förbättra arbetet med vikarieanskaffning. Vidare kommer en vårdtyngdsmätning genomföras för att säkerställa att Smedsgården resurssätts utifrån vårdbehov.
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Mariette Kemhagen (S) och Erik König (S) har inkommit med en motion om att slopa minutstyrningen i hemtjänsten. Motionen överlämnades till kommunstyrelsen för beredning som i sin tur skickade motionen på remiss till socialnämnden.
Motionärerna föreslår att minutscheman avskaffas i hemtjänsten, att tillsvidareanställning på heltid garanteras till alla som slutför vård- och omsorgsprogrammet som undersköterskor, att fler anställs inom äldreomsorgen samt att det tas fram en långsiktig kvalitetsplan för äldreomsorgen i kommunen.
Av socialnämndens yttrande framgår att tidsangivelserna i planeringen är preliminära och att nuvarande verksamhetssystem inte stödjer en förändring som innebär att dessa tas bort. Förvaltningen arbetar efter ”heltid som norm” vilket innebär att alla erbjuds en heltidsanställning vid rekrytering. Vidare framgår av nämndens yttrande att statsbidrag används för att stärka god kunskap och kompetens hos medarbetarna. Verksamheten utgår från nämndens mål i budget- och verksamhetsplanen med strävan att bedriva vård- och omsorg med hög kvalitet.
Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
63kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna (SD) har inkommit med en motion om jämn fördelning av skattemedel till alla barn och ungas intressen. Motionen överlämnades till kommunstyrelsen för beredning som i sin tur skickade motionen på remiss till kultur- och tekniknämnden.
Motionärerna föreslår att kommunen ska ha en jämn fördelning av skattemedel oavsett val av fritidsaktivitet och att skattemedel ska omfördelas från kulturbudgeten i händelse av att ojämnhet rådet samt att en ny bidragsform införs som genererar ett bidrag för barn och unga upp till 18 år och äldre över 68 år som förening/näringsidkare kan söka.
Av kultur- och tekniknämndens yttrande framgår att nämnden arbetar efter kommunen kultur- och fritidsprogram där en av inriktningarna som anges är att ”ett varierat och inkluderande kultur- och fritidsutbud i kommunen är viktigt utifrån tillgänglighet, allas lika värde och folkhälsa”. Alla kommuninvånare ska möjlighet till en meningsfull fritid genom ett brett utbud till rimliga kostnader. Utifrån att verksamheter har olika förutsättningar kan fördelningen av skattemedel behöva se olika ut för att möjliggöra ett brett utbud. Bidrag till näringsverksamhet är inte lämpligt då det enligt kommunallagen inte får ges individuellt riktat stöd till enskilda näringsidkare om det inte finns synnerliga skäl.
Bilagor
-
199kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
65kb Ladda ner dokument
-
-
18
Svar på motion om konstnärlig utsmyckning vid kommunala nybyggen samt hantering av kommunala konstverk
Sverigedemokraterna (SD) har inkommit med en motion om konstnärlig utsmyckning vid kommunala nybyggen samt hantering av kommunala konstverk. Motionen överlämnades till kommunstyrelsen för beredning som i sin tur skickade motionen på remiss till kultur- och tekniknämnden.
Motionärerna föreslår att kommunens slutar arbeta enligt den nationellt så kallade ”enprocentsregeln” vid konstnärlig utsmyckning samt att konsten i kommunens ägo inventeras och placeras ut på publika platser. Av kultur- och tekniknämndens yttrande framgår arbete efter ”enprocentsregeln” bidrar till att göra konsten tillgänglig för alla och möjliggör avsättning av medel för konstnärlig gestaltning i samband med ny-, om- och tillbyggnationer. Även konsten i kommunens befintliga ägo ska vara tillgänglig och konsten ska visas så att allmänheten kan ta del av den. Konsten placeras bland annat i väntrum, foajéer, korridorer och personalrum. Det är nämndens uppfattning att nuvarande inriktning och arbetssätt kring den kommunala konstsamlingen fungerar väl.
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
Kurt Blomqvist (S) har inkommit med en motion om gång- och cykelväg på Närlunda. Motionen överlämnades till kommunstyrelsen för beredning som i sin tur skickade motionen på remiss till kultur- och tekniknämnden.
Motionären föreslår att kommunen ska anlägga en gång- och cyckelväg utefter Ärlevägen 2, Fågelvägen 1 och grönytan mellan Fågelvägen och Närlundavägen för att på så sätt skapa en säker gång- och cykelväg från Närlundaskolan till Bergslagsvägen. Av kultur- och tekniknämndens yttrande framgår att tekniska förvaltningen har planerat att anlägga en gång- och cykelväg som binder ihop de ovan nämnda gatorna för att skapa en säker gång- och cykelväg från Närlundaskolan till Bergslagsvägen. Kommunen kommer till Region Örebro län ansöka om statlig medfinansiering år 2025 där detta projekt planeras ingå.
Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
194kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
44kb Ladda ner dokument
-
-
Michael Brittenstrand (KD) har begärt att bli entledigad från uppdraget som ersättare i socialnämnden. Som ny ersättare föreslås X (X).
-
Joakim Blückert (M) har begärt att bli entledigad från uppdraget som ersättare i kommunstyrelsen. Som ny ersättare föreslås Niina Iinatti (M).
Bilagor
-
371kb Ladda ner dokument
-
-
Ali Mohammad Azimi (V) har begärt att bli entledigad från uppdraget som ersättare i socialnämnden. Som ny ersättare föreslås Ylva Jönsson (V).
-
Lina Fogelqvist Särén (SD) har lämnat in en interpellation ställd till kultur- och tekniknämndens ordförande Joakim Blückert (M). Joakim Blückert (M) besvarar interpellationen.
Bilagor
-
70kb Ladda ner dokument
-
65kb Ladda ner dokument
-
-
Ordförande och/eller vice ordförande i kommunens nämnder erbjuds vid varje fullmäktigesammanträde att avge en muntlig rapport gällande nämndens situation och verksamhet såväl ekonomiskt som allmänt.
-
Inkomna meddelanden sedan föregående sammanträde meddelas kommunfullmäktige och läggs till handlingarna.