Möte 2024-04-16
-
Socialnämnden ska godkänna dagordningen för dagens sammanträde.
-
Socialnämnden ska utse en justerare att jämte ordförande justera dagens protokoll.
-
Den som bedriver socialtjänst eller verksamhet enligt LSS bör varje år upprätta en sammanhållen kvalitetsberättelse av vilken det bör framgå:
- hur arbetet med att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra verksamhetens kvalitet har bedrivits under föregående kalenderår.
- vilka åtgärder som har vidtagits för att säkra verksamhetens kvalitet.
- vilka resultat som har uppnåtts.
Vårdgivare ska 1 mars årligen upprätta en patientsäkerhetsberättelse där det ska framgå:
- hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående kalenderår.
- vilka åtgärder som vidtagits för att öka patientsäkerheten.
- vilka resultat som uppnåtts.Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Verksamheten Svalan bedriver sysselsättning för enskilda med beslut om sysselsättning enligt Socialtjänstlagen (SoL) samt för enskilda med beslut om insatsen daglig verksamhet enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
En översyn över verksamheten Svalan visar att sysselsättning enligt SoL samt daglig verksamhet enligt LSS enbart kan erbjudas enskilda tre dagar per vecka på grund av att Svalan har en öppen verksamhet två dagar i veckan. Det innebär att målgruppen som har beslut om sysselsättning enligt SoL eller daglig verksamhet enligt LSS inte kan få sina individuella behov av sysselsättning/daglig verksamhet tillgodosedda i den omfattning som önskas samt att förvaltningen inte kan möta de lagkrav som finns i relation till daglig verksamhet/sysselsättning. Är behovet av daglig verksamhet/sysselsättning fem dagar i veckan måndag till fredag har vi krav på att möta upp det vilket förvaltningen, med nuvarande riktlinjer, inte kan.
Förvaltningens förslag är att Svalan inte längre ska bedriva öppen verksamhet utan i stället erbjuda sysselsättning/daglig verksamhet fem dagar per vecka för att i fortsättningen kunna verkställa enskildas insatser enligt myndighetsutövningens beslut och de lagkrav som finns inom daglig verksamhet/sysselsättning.Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har gjort en översyn av riktlinjerna för insatserna sysselsättning och boendestöd enligt SoL. Riktlinjerna har genomgått en omfattande revidering där myndighetsutövningens ansvar från ansökan/anmälan till beslut har tydliggjorts, även uppföljningsansvaret för beslut enligt SoL uppdaterats. Insatsernas innehåll har reviderats, insatsen boendestöd har en åldersgräns på 65 år. Även insatsen sysselsättning har fått en åldersgräns som följer gällande lagstiftning om anställningsskydd (1982:80), från den 1 januari 2023 är den åldern 69 år.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
494kb Ladda ner dokument
-
-
Riktlinjerna för biståndshandläggning enligt SoL inom vård och omsorg har reviderats i sin helhet. Riktlinjen är en nivåbestämning av insatser gällande vad som anses vara skälig levnadsnivå inom vård och omsorg i Askersunds kommun. Riktlinjerna ska regelbundet följas upp och vid behov revideras.
Syftet med riktlinjen är även att säkerställa en rättssäker myndighetsutövning och är baserad på gällande lagstiftning (FL, SoL), rättspraxis och de krav som ställs på myndighetsutövningen relaterat till utredningsmetoden IBIC (Individens behov i centrum). Myndighetsutövningen ska vara rättssäker, effektiv och likvärdig.Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
460kb Ladda ner dokument
-
-
Socialnämnden har upprättat en månadsrapport per sista mars med en helårsprognos som uppgår till ett underskott på 21,1 miljoner kronor. Underskottet beror främst på att personalkostnaderna kommer överstiga budget, men även de externa placeringarna. Samtliga områden förväntas upparbeta ett sämre resultat i förhållande till budget där äldreomsorgen, funktionsstöd och individ och familjeomsorgen står för de största. Försämringen av prognosen beror i huvudsak på ökade kostnader inom äldreomsorgen. Dels har prognosen på personalkostnaderna försämrats efter en uppskattning kring hur mycket sommarvikarier som behövs, men behovet av konsultsköterska förväntas även kvarstå under sommaren.
Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
273kb Ladda ner dokument
-
-
Externa placeringar inom socialförvaltningen redovisas två gånger per år, en gång under våren och en gång på hösten. Informationen innehåller årets aktuella placeringar där det framgår vart placeringar finns, en dygnskostnad, samt hur länge placeringen har pågått samt beloppet på återsökningen av moms. Det resulterar i en nettokostnad per avläsningsdatumet i början på april. Utöver det framgår årets förväntade helårs nettokostnad utifrån känd information vid avläsningsdatumet. Det innebär att för placeringar som ännu inte har verkställts kan det förekomma ett belopp i kolumn helårsprognos, då placeringen förväntas verkställas under hösten.
Sammanställningen består av tre delar där placeringar inom individ och familjeomsorgens vuxna, barn och unga samt funktionsstöds externa placeringar redovisas separat.
I jämförelse med redovisningen under hösten har vuxenplaceringarna minskat i antal. Den placering som är aktiv fanns även med i underlaget för höstens redovisning.
Inom barn är det färre HVB-placeringar som är aktiva, men den upparbetade kostnaden samt prognosen förväntas överstiga föregående årsutfall på grund av att placeringarna har en högre dygnskostnad. En av placeringarna är även lång i kombination med hög dygnskostnad, och man arbetar aktivt med att hitta ett annat alternativ.
Antalet placeringar inom funktionsstöd är oförändrade.
Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
712kb Ladda ner dokument
-
-
Från och med den 1 april sker en lagändring som medför förändringar i arbete kring barn i behov av skydd tillsammans med vårdnadshavare samt förändrade krav på skyddande boenden. Lagändringen innebär bland annat:
– Skyddat boende ska regleras som en boendeinsats i socialtjänstlagen.
– Barn som följer med en vårdnadshavare till skyddat boende ska bedömas och beviljas insatsen individuellt med ökad rätt till skolgång samt möjlighet till hälsoundersökning.Socialförvaltningen föreslår därför att punkt 1.11 och 1.12 i delegationsordningen ändras och nya lydelser är:
1.11 Beslut om tillfällig placering genom beslut om vård utanför det egna hemmet
– i jourhem
– i ett tillfälligt familjehem
– i stödboende
– i skyddat boende
– i hem för vård och boende1.12 Beslut om bistånd åt barn och ungdomar i form av stadigvarande vård och fostran utanför det egna hemmet
– i stödboende
– i skyddat boende
– i hem för vård och boende med vilka kommunen tecknat avtal
– i hem för vård och boende med vilka kommunen ej tecknat avtal.Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
822kb Ladda ner dokument
-
-
Socialchef Therese Johansson ges möjlighet att informera socialnämnden.
-
Socialnämndens ordförande anmäler fattade delegationsbeslut.
-
Meddelanden inkomna sedan föregående sammanträde redovisas och läggs till handlingarna.
-
13
Övriga ärenden