Hoppa över navigering
  • Barn- och utbildningsnämnden ska godkänna dagordningen för dagens sammanträde.

  • Barn- och utbildningsnämnden ska utse en justerare att jämte ordförande justera dagens protokoll.

  • Vårdgivare Askersunds kommun är genom kommunfullmäktige vårdgivare för all hälso-och sjukvård som bedrivs i kommunens regi. Genom nämndreglementet är barn- och utbildningsnämnden vårdgivare gällande den medicinska elevhälsan.

    Verksamhetschef enligt HSL
    I Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) 4 kap. 2 § framgår att där det bedrivs hälso- och
    sjukvårdsverksamhet ska det finnas någon som svarar för verksamheten (verksamhetschef).
    Verksamhetschef förordnas av vårdgivaren genom nämndbeslut. 
    Från och med höstterminen 2024 förordnades rektor, Åsa Persson, till verksamhetschef för EMI.
    I HSL (2017:30), 11 kap 4§ framgår att inom det verksamhetsområde som kommunen bestämmer ska finnas en medicinskt ansvarig sjuksköterska om verksamhetschefen inte har medicinsk utbildning. Skolsköterska Anne Fredriksson har det medicinska ledningsansvaret, MLA, för EMI.

    Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal
    Skolsköterskor, skolläkare och till viss del skolpsykolog är alla hälso- och sjukvårdspersonal och har
    därmed ett eget yrkesansvar för att arbetet utförs i överensstämmelse med vetenskap och beprövad
    erfarenhet och att hög patientsäkerhet upprätthålls. Varje medarbetare ansvarar för att hålla sig väl
    förtrogen med den lagstiftning som gäller inom hälso- och sjukvården och för elevhälsan, samt de
    bestämmelser, föreskrifter och rutiner som gäller för verksamheten. I ansvaret ingår att identifiera och rapportera risker och avvikelser.

    PSL 2010:659, SOSFS 2011:9 7 kap. 3 §
    Enligt patientsäkerhetslagen ska vårdgivaren varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse. Syftet med patientsäkerhetsberättelsen är att öppet och tydligt redovisa strategier, mål och resultat av arbetet med att förbättra patientsäkerheten. Patientsäkerhetsberättelsen ska ha en sådan detaljeringsgrad att det går att bedöma hur arbetet med att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra kvaliteten har bedrivits i verksamhetens olika delar samt att informationsbehovet hos externa intressenter tillgodoses.
    Patientsäkerhetsberättelsen ska vara färdig senast den 1 mars varje år, finnas tillgänglig för den som vill ta del av del av den och den bör utformas så att den kan ingå i vårdgivarens ledningssystem för patientsäkerhet.

    Bilagor

  • På barn- och utbildningsnämnden i december togs ett ledamotsinitiativ upp gällande ”Genomlysning av arbetsmiljön på Sjöängsskolan och Närlundaskolan".

    Båda skolorna genomförde medarbetarsamtal under våren 2024, skolorna har jobbat med medarbetarprogrammet och genomförde under hösten HME enkät samt psykosocial enkät. Båda skolorna har områdessamverkan med fackliga, APT etc.

    På Sjöängsskolan har två saker tagits upp på OS, APT gällande arbetsmiljön. Personalen tycker att ventilationen inte fungerar och att det är jobbigt med stora klasser i åk 7.
    Ventilationsfrågan har tagits upp med Askersundsbostäder och en konkret åtgärd gällande stora klasser är att det alltid är två behöriga lärare när det är svenska, matematik och engelska, vilket man är mycket nöjda med.
    HME-enkäten och den psykosociala enkäten visar resultat som är klart godkända.
    På medarbetarsamtalen har inga arbetsmiljöproblem lyfts.

    Närlundaskolans HME- och OSA-enkäter visade ett mycket gott resultat. På enhet fritidshem var resultatet lägre på OSA än övriga delar på Närlundaskolan.

    Vid OS fattades det ett skolövergripande beslut om att gå vidare med frågorna:

    • Återhämtning under arbetsdagen
    • Att ha ork kvar efter arbetsdagens slut
    • Att kunna koppla av från arbetet och lägg undan tankarna på arbetet efter arbetsdagens slut

    Skolövergripande följs detta kontinuerligt upp på personalmöten och APT för att mer djupgående förstå vari problemet ligger, vilken målbild vi har och vad vi tillsammans vill arbeta för att hamna i ett bättre läge.

    En särskild uppföljning har skett med hela fritidshemmets arbetslag utifrån resultatet. Det som framkommer är ett önskemål att även här arbeta vidare med ovanstående frågor. Vid en gemensam analys med lärarna i fritidshem upplever man bland annat att det finns för lite planeringstid, man efterfrågar fler forum för att prata om elever, det är otydligt hur kommunikationen inom fritidshem och med skola ska ske, vart kommunikation och beslut ska ske i olika frågor som rör fritids.

    Det finns en tidsplan för hur elevhälsan ska gå in och stötta fritidshemmet i frågorna som gäller elever. Rektorerna avsätter tid på kommande personalmöten för att fortsätta arbeta strukturerat med frågor gällande förutsättningar för arbetet

    Förvaltningen kan utifrån möten med fackliga företrädaren utifrån samverkansavtalet, genomlysning av enkäter och skolornas redovisade kontinuerliga arbete utifrån kommunens övergripande framtagna rutiner och dokument inte få fram några stora arbetsmiljöproblem på någon av skolorna.

    Det finns på dessa skolor som på alla enheter områden där rektor tillsamman smed fackliga och medarbetare behöver arbeta vidare med utifrån överenskommelse i samverkansstrukturerna.  

    Bilagor

  • En hemkommun ska löpande under året hålla sig informerad om hur de ungdomar i kommunen som tillhör målgruppen för aktivitetsansvaret är sysselsatta. Aktivitetsansvaret gäller under hela året och får inte begränsas till enstaka tillfällen under året.

    Kommunen ska erbjuda de ungdomar som omfattas av aktivitetsansvaret lämpliga individuella åtgärder. Åtgärderna ska i första hand syfta till att motivera ungdomarna att påbörja eller återuppta en utbildning. Insatserna ska dokumenteras på lämpligt sätt.

    Kommunen ska föra ett register över de ungdomar som omfattas av aktivitetsansvaret.

    Källor: 29 kapitlet 9 § skollagen och proposition 2013/14:191 Med fokus på unga - en politik för goda levnadsvillkor, makt och inflytande, sidan 134 – 135.

    Förvaltningens handläggare för det kommunala aktivitetsansvaret rapporterar om arbetet med det kommunala aktivitetsansvaret två gånger per år.

    Bilagor

  • Skolchef Eva Gustavsson ges möjlighet att informera barn- och utbildningsnämnden.

  • Ordförande anmäler fattade delegationsbeslut.

  • Meddelanden inkomna sedan föregående sammanträde redovisas och läggs till handlingarna.

  •   10

    Övriga ärenden

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.