Möte 2025-02-19
-
Barn- och utbildningsnämnden ska godkänna dagordningen för dagens sammanträde.
-
Barn- och utbildningsnämnden ska utse en justerare att jämte ordförande justera dagens protokoll.
-
Barn- och utbildningsnämnden får information om verksamhet och tankar framåt kring norra rektorsområdet.
-
Förvaltningen har tagit fram nuläget betygsättning efter hösttermins slut på de skolor som har ansvar för åk 6, 7, 8 och 9.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
358kb Ladda ner dokument
-
-
Barn- och utbildningsnämnden uppvisar ett positiv resultat på 915 tkr.
Budget består av den kommunfullmäktige beslutade ramen enligt 23KF105 på 197 805 tkr. Därefter har budgetramen justerats med tillskott för kapitaltjänstkostnader, budget för interna köp/sälj, lönerevision och ökade PO-pålägg samt hyresjusteringar.
De positiva avvikelserna finns bland annat på intäkter med 20 275 tkr vilka avser beviljade riktade statsbidrag på ca 16 705 tkr inklusive maxtaxa samt ett generellt statsbidrag på 368 tkr. Utöver statsbidragen har barn- och utbildningsförvaltning erhållit 358 tkr för lönebidrag samt övriga intäkter på 292 tkr. Förskole- och fritidsavgifter uppvisar en positiv avvikelse på 1 152 tkr inklusive efterdebitering för året 2022.
Interkommunala ersättningar och bidrag till fristående förskolor och skolor uppvisar en negativ avvikelse - 166 tkr. Den största negativa avvikelsen uppstår på verksamheten förskola på - 815 tkr och anpassad grundskola på -108 tkr. Förskoleklass och grundskola uppvisar positiv avvikelse på ca 291 tkr.
Personalkostnader redovisar totalt en positiv avvikelse på ca 500 tkr. Två verksamheter hade negativ avvikelse på personalkostnader, förskola på ca – 800 tkr och anpassad grundskola på ca – 1 200 tkr. Förskolan hade extra personalkostnader för barn med medicinska behov. Även den anpassad grundskolan hade extra personalkostnader till följd av ett ökade behov och utbetalningar av slutlöner. Övriga verksamheter redovisar mindre positiva avvikelse, vilket kan kopplas till vakanta tjänster, sjukskrivningar och återhållsamhet vid återbesättning av tjänster.
Semesterlöneskuld ökar med -228 tkr. Ökningen beror på förändringen av PO-påläggen mellan 2023 och 2024 från 44,53% till 47,18%.
Utöver personalkostnader hade barn- och utbildningsförvaltning extra kostnader för inköp av förbrukningsinventarier, ökade interna kostnader på grund av utflykt och extra måltider, samt extra fastighetskostnader och åtgärder i samband med besiktning av träslöjdsalar
Arbetet utifrån investeringsbudget för AV utrustning pågår och avslutades inte helt under 2024. Det förväntas uppstå kostnader på 200 tkr i början av året 2025 för projektorer och installation därmed begär Barn- och utbildningsförvaltningen om en ombudgetering av 200 tkr till 2025.
Bilagor
-
178kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Barn- och utbildningsnämnden får information om interkommunala ersättningar och bidrag.
-
På nämnden den 29/1 beslutade nämnden om besparingar på 1,7 % utifrån tilldelad ram för 2025.
Flera av de beslutade besparingarna får stora konsekvenser vad gäller kvalité, tidiga insatser för barn och medarbetares arbetsmiljö samt möjligheten till att utföra uppdraget till huvudman. Fackliga parter motsätter sig beslutet.
Styrande vill därför ta upp ärendet med förslag på ändring av tidigare beslut för att minska konsekvenserna av tidigare fattat beslut och ge tid för MBL förhandling av förslagen
På uppdrag av ordförande har förvaltningschef tagit fram ett förslag.
Förslag enligt nedan är beräknad på helår. Helårseffekt kommer inte för specialpedagog och pedagogisk omsorg.Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
Den totala sjukfrånvaron har ökat något från 2023.Sjukskrivning> 60 dagar har ökat något från 2023. Mäns långtidsfrånvaro har ökat i alla åldersgrupper medan kvinnors <29 år har ökad andel långtidssjukrivning från 3,71 procent 2023 till 16,58 procent 2024. Vidare även i gruppen 30–49 år har långtidssjukskrivningarna ökat från 25,10 procent till 39,98 procent.
Flera långtidssjukskrivning är inte arbetsrelaterad. Ett antal är relaterade till både arbetsliv och privatliv. I vissa fall stress och avsaknad av personal är orsak till sjukskrivingar.
Närlundaskolan och Södra skolområdet ligger fortsatt på en låg nivå och de tillsammans med förvaltningsledning når målet på <5 procent. Förskolan har minskat sjuktalen från föregående år.
Norra skolområdet, anpassade grundskolan och Sjöängsskolan ligger fortsatt på högre nivåer.
Kontakter med HR och arbete med både långtidssjukskrivningar och korttidssjukskrivningar pågår. Vissa enheter har flera långtidssjukskrivningar som beror på olika sjukdomar som inte är relaterat till arbetet.
Många mätetal ligger på ungefär samma nivå som föregående år. Fler medarbete är föremål för rehabilitering än tidigare år.
Antal arbetsskador ligger på en högre nivå 2024 mot tidigare år med 41 anmälda arbetsskador liksom antal tillbud som ökat markant. Att antalet tillbud ökar är bra då uppmärksammas händelser som skulle kunna resultera i en skada och kan åtgärdas.
För året 2023 var den kalkylerade kostnaden för sjukskrivningar 5 994 tkr vilket är lägre än 2024 då kostanden ligger på 7 085 091 kr. Orsak till betydligt högre kostnad är det ökade PO tillägget som under 2024 mot 2023.
Den kalkylerade kostnaden visar att en god arbetsmiljö för både medarbetare och chefer inte bara ur ett mänskligt/ medarbetarperspektiv utan också ur ett ekonomiskt perspektiv. HR stöd och närvarande chefer som har förutsättningar att jobba aktivt med medarbetarna är en framgångsfaktor.
HME
Målet för HME 2024 var 80
Det övergripande utfallet för barn- och utbildningsförvaltningen var 79 vilket är ett bättre resultat än 2023 då HME låg på 75. Förskolan index för 2024 var 78 vilket är en ökning från 2023 då den låg på 75. Skolans index för 2024 låg på 80 vilket är en ökning från 2023 då den låg på 75
Frågor infångade i medarbetarenkäten som ligger under index 4 av 5 att jobba med generellt för alla.
- Chefen visar uppskattning och förtroende, ger förutsättningar 3,79
- Måluppföljning och utvärderingar på arbetsplatsen 3,78
Övriga dealar ligger från index 4 till 5 i den förvaltningsövergripande sammanställningen
Varje enhet gör sin egen analys i samverkan med fackliga parter samt på APT.
Exempel på insatser som verksamheterna jobbat med för att höja HME från föregående mätning är:
- Chefers arbetssituation- närvarande chefer.
- Diskussioner på lokal samverkan, OS.
- Samtal på och insatser på APT
- Medarbetarsamtal
- Studiedagar
- Skolkultur
- UtvecklingsorganisationBilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet ska respektive nämnd fastställa en internkontrollplan för varje budgetår. Kontrollplanen visar vilka områden och rutiner som ska omfattas av granskning en viss period. Valet av granskningsområdet ska motiveras utifrån en bedömning av väsentlighet och risk. Det innebär att områden där sannolikheten att fel uppstår och får allvarliga konsekvenser ska prioriteras. Under 2024 har nämnden beslutat om nedan områden för internkontroll. Områdena följs av resultat från uppföljning för 2024.
Kompetensförsörjning
- vikarieanskaffning inga brister.
- behörighet - vissa brister till allvarliga brister.
Delegationsbeslut
- rapporterade delegationsbeslut – vissa brister till allvarliga brister - kontrollområdet finns med i 2025 års internkontrollplan.
Informationssäkerhet
- säkra inloggningar/ tvåfaktorsinlogg- inga brister
Kommunikation
- kartläggning av interna och externa kommunikationBilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionen har ställt ett antal frågor till samtliga nämnder kring hanteringen av upphandling och kontroller av dessa. Frågorna är till största delen av övergripande art vilket ekonomikontoret har ansvar för. Svaren kommer därför i hög grad utifrån ekonomikontorets svar samt kompletteras utifrån barn- och utbildningsförvaltningen specifika delar.
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
59kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Skolchef Eva Gustavsson ges möjlighet att informera barn- och utbildningsnämnden.
-
Ordförande anmäler fattade delegationsbeslut.
-
Meddelanden inkomna sedan föregående sammanträde redovisas och läggs till handlingarna.
-
14
Övriga ärenden