Möte 2024-05-07
-
Kommunstyrelsen ska utse en justerare att jämte ordförande justera dagens protokoll.
-
Kommunstyrelsen ska godkänna föreliggande dagordning.
-
Som ett led i att förbättra kommunstyrelsens uppsiktsplikt kallas nämnderna, bolagen och kommunalförbund till kommunstyrelsen för samtal och uppföljning gällande deras verksamheter. Vid kommunstyrelsens sammanträde den 7 maj 2024 kommer barn- och utbildningsnämnden på besök för att besvara de stående frågorna samt de frågor som kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat om enligt följande:
- Hur arbetar man med HME-resultatet?
- Redovisning av resultat av Folkhälsoteamets satsning inom förskola
- Upplevelse av den nya idrottshallen, uppfyller den förväntningarna och verksamhetens behov?
- Andel behöriga lärare inom förskolor och skolor i kommunen samt hur man arbetar med måluppfyllelse i verksamheten
- Information om hur man arbetar med sparkravet inom förskola samt arbetet med förskoleorganisationen
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
Kommunstyrelsen delges information om kommunens brottsförebyggande arbete.
-
Kommunstyrelsen delges information om möjlighet till utdrag ur belastningsregister för personal.
-
Kommunstyrelsen har fastställt reinvesteringsplanering 2024 (§248, 5 december 2023) till ett sammanlagt belopp av 3 035 tkr varav 2 835 i planerade åtgärder. Efter det att planen fastställts har behov av omprioriteringar uppkommit. Reviderad plan omfattar åtgärder till ett sammanlagt belopp om 3 215 tkr inklusive golv i idrottshallen Åsbro samt löparbanor Åsbro som kommunstyrelsen beslutade (§248, 5 december 2023) att hänskjuta till kommunfullmäktiges beslut i mars 2024. Kommunfullmäktiges sammanträde i mars 2024 behandlade inte reinvesteringsbudget 2024.
Utöver planerade åtgärder har behov om 1 150 tkr tillkommit för färdigställande av förrådsbyggnad på Fredbergavägen 5 (förrådet). I och med att Silkflower Import AB försatts i konkurs finns ingen motpart i överenskommelsen om att Silkflower Import AB ska flytta förrådsbyggnaden till ny plats (bilaga). Askersunds kommun har meddelat konkursförvaltaren en fordran om 1 600 tkr för redan genomförda åtgärder och kostnader för att färdigställa byggnaden.
Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
267kb Ladda ner dokument
-
15kb Ladda ner dokument
-
702kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska förvaltningen har vid flertal tillfällen fått i uppdrag att utreda och förslå åtgärder för renovering av Askersunds torg. Torget har problem med ojämn ytbeläggning där olika lösningar provats men inte givit önskat resultat. I planering inför ombyggnation av torget ska omkringliggande miljöer beaktas ur ett helhetsperspektiv som tar hänsyn till målbilden att Askersunds torg och omgivande miljöer ska upplevas som trevliga, tillgängliga och trafiksäkra. Torgets utformning ska ge utrymme för flexibilitet med möjlighet till promenadstråk och vistelsemiljöer, parkering, handel, uteserveringar, marknad eller andra tillfälliga aktiviteter i varierande omfattning beroende på behov och säsong.
Uppdraget ska etappvis redovisa nödvändiga åtgärder för att säkerställa bärighet och ytvattenavrinning, gestaltning och utformning samt regelförteckning. Kommunstyrelsen beslutar om att fastställa uppdragsdirektiv och gestaltningshandling. Kultur- och tekniknämnden beslutar om uppdrag till tekniska förvaltningen att genomföra projektet.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
1020kb Ladda ner dokument
-
-
Kultur- och tekniknämnden har genom beslut den 28 februari § 6 föreslagit kommunfullmäktige att ansöka om reviderat vattenskyddsområde avseende Åsbro dricksvattentäkt. Nuvarande skyddsområde med tillhörande skyddsföreskrifter för vattentäkten fastställdes av Länsstyrelsen i Örebro län år 1997. Förutsättningar, kunskap och lagstiftning kring vattenskydd har förändrats och befintligt vattenskyddsområde är inte utformat enligt nu gällande rekommendationer och bestämmelser.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
198kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Kultur- och tekniknämnden har genom beslut den 28 februari § 7 föreslagit kommunfullmäktige att ansöka om reviderat vattenskyddsområde avseende Ekershyttan dricksvattentäkt. Nuvarande skyddsområde med tillhörande skyddsföreskrifter för vattentäkten fastställdes av Länsstyrelsen i Örebro län år 1997. Förutsättningar, kunskap och lagstiftning kring vattenskydd har förändrats och befintligt vattenskyddsområde är inte utformat enligt nu gällande rekommendationer och bestämmelser.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
998kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Kultur- och tekniknämnden har genom beslut den 28 februari § 8 föreslagit kommunfullmäktige att ansöka om reviderat vattenskyddsområde avseende Mariedamm dricksvattentäkt. Nuvarande skyddsområde med tillhörande skyddsföreskrifter för vattentäkten fastställdes av Länsstyrelsen i Örebro län år 1997. Förutsättningar, kunskap och lagstiftning kring vattenskydd har förändrats och befintligt vattenskyddsområde är inte utformat enligt nu gällande rekommendationer och bestämmelser.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
198kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
256kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
193kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Bygdén (SD) har inkommit med en motion om att klä Askersunds kommuns tätorters elskåp med fotografier. Motionen överlämnades till kommunstyrelsen för beredning som i sin tur skickade motionen på remiss till kultur- och tekniknämnden.
Motionären föreslår att stadens och tätorternas elskåp inventeras för att se var det är lämpligt att klä dessa med fotografier samt att möjligheten att använda kommuninvånarnas egna foton utreds. Finansiering föreslås ske genom berörd nämnds driftbudget.
Av kultur- och tekniknämndens yttrande framgår att nämnden inte ser några hinder mot att genomföra ett sådant projekt men i dagsläget finns ingen möjlighet för finansiering. Elskåpen ägs inte heller av kommunen utan av innehavaren av elnätet. Skulle ett initiativ från en förening eller extern aktör finnas så kan det vara möjligt att i framtiden genomföra ett sådant projekt genom samarbete mellan olika aktörer.
Bilagor
-
Kommunledningsförvaltningen har sammanställt en kvartalsrapport och prognos för helåret baserad på utfallet per den 31 mars och baserad på nämndernas budgetuppföljningar per den 31 mars. Prognosen redovisar ett resultat på -17,3 mkr, vilket är 21,2 mkr sämre än det budgeterade resultatet på 3,9 mkr.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
652kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Samordningsförbund Sydnärke har inkommit med en årsredovisning för 2023. Årets resultat är ett överskott på 309 tkr som flyttas över till 2024. Det egna kapitalet uppgår per 2023-12-31 till 801 tkr.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
225kb Ladda ner dokument
-
1009kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Sydnärkes kommunalförbund har inkommit med en årsredovisning för 2023. Då verksamheten är taxefinansierad ska förbundet redovisa ett resultat lika med 0. För att kunna göra det har 162 tkr i överskott redovisats till resultatutjämningsfond. Resultatet mot budget var ett överskott på 4 131 tkr. Överskottet beror i huvudsak på avsevärt högre intäkter för avfall och slam än beräknat. Utfallet för Askersunds kommuns renhållningskollektiv var ett överskott på 377 tkr vilket var ca 2 095 tkr bättre än budget.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
283kb Ladda ner dokument
-
258kb Ladda ner dokument
-
-
Sydnärkes utbildningsförbund har inkommit med en årsredovisning för 2023. Resultatet för året uppgick till -19 036 tkr vilket också är avvikelsen mot budget då förbundet budgeterat med ett nollresultat för 2023.
Sydnärkes utbildningsförbund begär att medlemskommunerna ska återställa förbundets underskott för 2023. Eftersom förbundet har ett eget kapital som täcker underskottet så när som på 0,6 mkr så föreslås att det egna kapitalet får användas till att täcka 2023 års underskott. Den del som skulle kunna återställas är den del som medför ett negativt eget kapital på 0,6 mkr.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
Företaget Zephyr Renewable AB har tidigare ställt ut avgränsningssamråd för miljökonsekvensbeskrivning inför etablering av vindpark Björnamossen, sydväst om Askersund. Kommunen har efter beslut i kommunstyrelsen 2023-04-11 avgett svar.
Efter att företaget planerar att minska antalet vindkraftverk från 12 till 10 och att man har gjort mindre justeringar i placeringen av dem genomförs nu ett kompletterande samråd. Förslaget till svar bygger på att kommunen står fast vid det tidigare avgivna svaret, då de föreslagna förändringarna är relativt små. Miljöavdelningen vid Samhällsbyggnad Sydnärke föreslår två kompletteringar om buller/vibrationer och hinderbelysning, vilka framgår av svaret.
I förslaget till svar påpekas också att kommunen i detta läge inte tar ställning för eller emot en etablering av vindparken, utan att detta är en särskild process som tar vid ifall företaget väljer att gå vidare med en tillståndsansökan om etablering av vindparken.
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
665kb Ladda ner dokument
-
674kb Ladda ner dokument
-
-
Det nya bostadsområdet på Gustavslund i den norra delen av Askersund är nu exploaterat och klart för försäljning. Villatomterna erbjuds tomtkön under våren och de två byggrätterna för flerfamiljshus avses erbjudas intresselistan för byggrätter genom utskick innan sommaren.
Intresselistan för byggrätter kommer under våren att omformas så att den sköts via en e-tjänst och uppdateras även i samband med detta, så att den är relevant vid utskicket.
Det föreslagna arbetssättet för tilldelning av byggrätterna bygger på ”Riktlinjer för markanvisningar, försäljning av småhustomter och verksamhetsmark samt för exploateringsavtal”. Arbetssättet är utformat för att skapa tydliga kriterier för vad kommunen vill med de nya bostäderna och ger kommunstyrelsens arbetsutskott möjlighet att beslut om tilldelning efter att förvaltningen har berett de inkomna förslagen utifrån uppsatta kriterier.
Tidplanen bygger på att byggrätterna tilldelas under senhösten 2024 så att byggstart kan ske under 2025. Priser för villatomter och byggrätter är fastställda av kommunfullmäktige i tidigare beslut.
Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
När kommunen genom politiska beslut, i enighet med ”Riktlinjer för markanvisningar, försäljning av småhustomter och verksamhetsmark samt för exploateringsavtal” har beviljat en förstudie inför byggnation eller gjort en markanvisning kan behov av förlängning av tidsramen uppstå, ofta på grund av yttre omständigheter som varken kommunen eller byggherren kan påverka.
Då politiska beslut redan har fattats om tilldelning och om själva projektets inriktning förefaller det smidigt att beslut om förlängning av tidsramarna för projektet kan fattas av förvaltningen. I de fall oklarheter råder står det ju ändå förvaltningen fritt att lyfta frågan till den politiska nivån.
I riktlinjerna anges att förstudie kan ges i sex månader för områden med lagakraftvunnen detaljplan och för 6-12 månader för markanvisning. Förslaget till ändring i delegationsordningen ger delegaten rätt att förlänga den totala förstudie- och reservationstiden med maximalt ytterligare motsvarande tid. Utvecklingschefen ges delegation att förlänga beslutade förstudier och markanvisningsavtal i totalt 18 månader per projekt.
Tekniska förvaltningen har i och med nyrekrytering av funktion som arbetar med fastighetsrelaterade frågor ändrat titel på funktionen från fastighetsingenjör till fastighetsstrateg. Förändringen behöver därmed även genomföras i delegationsordningen. Den tidigare angivna delegaten ”fastighetsingenjör” ändras till nuvarande titel ”fastighetsstrateg”.
Efter tidigare omorganisation av kommunledningsförvaltningen sorterar frågan om användning av kommunens vapen och logotyper under avdelningen ”Näringsliv och kommunikation”, varför den lämpligen delegeras till dess chef med kommunikatören som ersättare. Den tidigare angivna delegaten ”utvecklingschefen” ändras till ”näringslivs- och kommunikationschefen” med ”kommunikatören” som ersättare.
Bilagor
-
195kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
452kb Ladda ner dokument
-
-
Namnrätten är en rätt att bestämma det officiella namnet på arenan för att på bästa sätt nyttja detta för marknadsföring. Askersunds kommun har namnrätten på sin fastighet Närlunda Arena. Denna rätt kan överlåtas. Bergqvist Järn & Byggmaterial AB vill använda arenanamnet för att marknadsföra företaget genom att ändra arenanamnet till XL-Bygg Bergqvist Arena.
Efter dialog med idrottsföreningar tog Askersunds kommun beslut om att utöka läktarplatserna till 300 stycken (från föreslagna 150). Fler läktarplatser ger ökade intäkter till föreningarna. Kommunstyrelsens ordförande gav kommundirektör i uppdrag att se över möjligheten att finansiera den utökade årliga driftkostnaden med sponsring och namnrätt. Kommundirektör delegerade uppdraget till förvaltningschef kultur, evenemang och fritid. Företag vill på olika sätt sponsra/medfinansiera nya arenan genom att exponera sitt varumärke inne i hallen eller genom att ”hyra” en stol. Även privatpersoner vill sponsra/medfinansiera genom att ”hyra” stol.
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
202kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag har inkommit där förslagsställaren föreslår att kommunen inrättar en resursskola för elever med andra stödbehov än vad kommunens befintliga verksamheter kan erbjuda, alternativt inrättar fler särskilda undervisningsgrupper. Av förslaget till svar framgår att barn- och utbildningsnämnden har beslutat att ge förvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för att starta en resursskola. Utredningen förväntas vara klar under hösten 2024.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
35kb Ladda ner dokument
-
-
Direktiv ska ges till kommunens ombud vid årsstämma för Vätternvårdsförbundet och Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund.
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
266kb Ladda ner dokument
-
529kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
698kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsens ordförande anmäler fattat ordförandebeslut avseende ombud till årsstämma för Vätternvårdsförbundet 2024.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Ordförande anmäler fattade delegationsbeslut sedan föregående sammanträde.
-
Protokoll inkomna till kommunstyrelsens sedan föregående sammanträde redovisas och läggs till handlingarna.
-
Meddelanden inkomna till kommunstyrelsen sedan föregående sammanträde redovisas och läggs till handlingarna.
-
En redovisning av pågående ärenden per 2024-05-07 delges kommunstyrelsen och läggs till handlingarna.
-
27
Kommundirektören informerar