Möte 2025-04-08
-
Kommunstyrelsen ska utse en justerare att jämte ordförande justera dagens protokoll.
-
Kommunstyrelsen ska godkänna dagordningen för dagens sammanträde.
-
Som ett led i att förbättra kommunstyrelsens uppsiktsplikt kallas nämnderna, bolagen och kommunalförbund till kommunstyrelsen för samtal och uppföljning gällande deras verksamheter. Vid kommunstyrelsens sammanträde den 8 april 2025 kommer barn- och utbildningsnämnden på besök för att besvara de stående frågorna samt de frågor som kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat om enligt följande:
- Redogör för nämndens arbete med hög frånvaro och hemmasittare
- Redogör för det trygghetsskapande arbetet i foajén på Sjöängen
- Redogör för vilka effekter man ser av kamerabevakningen på Sjöängen
- Redogör för nämndens arbete med måluppfyllelse och gymnasiebehörighet
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
Personalredovisning för Askersunds kommun görs varje år i samband med bokslutet. Personalredovisningen ska ge politiker och andra beslutsfattare en övergripande redovisning av viktiga personalområden i Askersunds kommun och ge möjlighet till djupare analyser av verksamheten ur ett personalpolitiskt perspektiv.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) § 11 ska arbetsgivaren följa upp det systematiska arbetsmiljöarbetet en gång per år. Om det inte fungerat bra ska det förbättras. Uppföljningen ska dokumenteras skriftligt och motsvara de krav som finns i föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Uppföljningen går ut på att bedöma om centrala delar finns och hur följande fungerar:
- Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) som en naturlig del i den dagliga verksamheten
- Samverkan
- Arbetsmiljöpolicy, mål och rutiner
- Uppgiftsfördelning, det vill säga fördelning av arbetsmiljöuppgifter
- Kompetens
- Rutiner för undersökning och riskbedömning
- Årlig uppföljning
- Företagshälsovård
Förtroendevalda har arbetsmiljöansvar för verksamheten i kommunen. Arbetsmiljöansvaret fördelas från nämndsordförande till förvaltningschef som fördelar vidare till de operativa cheferna. Varje år sker en uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet i samverkansorganisationen. Det är viktigt att även förtroendevalda, som ytterst ansvariga, får ta del av uppföljningen.
En enkät med frågeställningar enligt ovan har skickats ut till samtliga chefer i Askersunds kommun. Resultatet visar att det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar bra, men det finns främst ett förbättringsområde; skyddsombudets deltagande i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
334kb Ladda ner dokument
-
6
Svar på remiss angående förordning (2024:1212) med särskilda bestämmelser om anmälan av vissa försvarsverksamheter
På grund av det förändrade omvärldsläget har ett ökat behov av provskjutningar av militär materiel uppstått. Utifrån förordning (2024:1212) med särskilda bestämmelser om anmälan av vissa försvarsverksamheter har Förvarets materielverk gjort en anmälan om ändring av villkor 8 för verksamheten T&E Mark i Karlsborg (Test och evaluering). Villkor 8 handlar om buller vid bostäder. I korthet innebär förändringen enligt anmälan att mer buller kommer att uppstå, men att detta inte kommer att innebära skada för hälsa och miljö.
Förslaget till svar bygger på att kommunen inte har något att erinra mot förändringen, men att hänsyn ska visas mot boende avseende vilka tider som bullret kan styras till, samt att en återgång till tidigare begränsningar bör prövas när omvärldsläget har stabiliserats på en fredlig nivå. Svaret kommenterar också den uppseendeväckande korta handläggningstid som ges till remissinstanserna.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
I syfte att skapa en god, övergripande bild av kommunorganisationens lokalbehov på kort och lång sikt fastställer nämnderna årligen lokalförsörjningsplaner. När alla nämnders planer är fastställda sammanfattas helheten i en lokalförsörjningsplan för hela kommunen.
Nämndernas planer ska i första hand beskriva behov av lokaler men kan även ta upp förslag till förbättringar i befintliga lokaler i de fall där det är mer eller mindre givet att verksamheten kommer att drivas vidare på den plats de finns idag.
Kommunstyrelsen har ansvaret för alla kommunens lokaler. Kommunstyrelsens egen lokalförsörjningsplan är dock begränsad till att i första hand beskriva kommunledningsförvaltningens lokalbehov och behov av kontor för arvoderade politiker. De delar av socialnämndens och barn- och utbildningsnämndens verksamheter som idag finns i rådhuskvarteret kommenteras också, då det inte är meningsfullt att beskriva behoven i kvarteret utan att alla som har lokaler där omfattas.
De mer betydande förslag till förändringar i lokalerna som presenteras ska ses som inspel till budgetprocessen, där slutgiltiga beslut fattas om vilka investeringar som ska genomföras. Rent fastighetstekniska frågor kompletteras i dokument från fastighetsansvarig. I planen beskrivs även vissa kommunala externa verksamheter, som Nerikes Brandkår.
Bilagan ”Askersunds kommuns befolknings-, näringslivs- och samhällsutveckling” är gemensam för alla nämnders planer. Denna bilaga uppdateras ej årligen, utan är densamma som togs fram som bilaga till 2024 års plan.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
750kb Ladda ner dokument
-
-
Bredbandsutbyggnad på landsbygden är en strategiskt viktig fråga för näringslivet, attraktionen för att bo i kommunen samt för digitaliserade välfärdstjänster och kompetensförsörjning.
Post- och telestyrelsen (PTS) hanterar ett stöd för utbyggnaden, som kan sökas av nätägare som vill bygga bredbandslösningar och täcka nya områden. Stödsystemet är teknikneutralt och kan således finansiera såväl fiberutbyggnad som trådlösa lösningar. Tilldelningen av stöd bygger på en dialog mellan staten (PTS) och landets regioner, som i sin tur har kontakt med kommunerna.
Redan utbyggda områden och områden som är kommersiellt gångbara för utbyggnad utan stöd är inte stödberättigade. Detta innebär i praktiken att det bara är rena landsbygdsområden eller mindre förtätningar som kommer i fråga för stöd i vår kommun.
Den årligen återkommande tidplanen för prioritering av byggnader och områden för utbyggnad innebär att kommunerna och regionen under en relativt kort tid på våren behöver precisera och presentera prioriteringen. Därför behövs en riktlinje med politiskt fastställda utgångspunkter, så att förvaltningens arbete med prioriteringen kan hålla den takt som processen kräver.
För att arbetet ska ge kommunen bästa möjliga förutsättningar för att projekt ska kunna genomföras är förslaget till riktlinjer utformat utifrån att företag prioriteras framför bostadshus samt att områden prioriteras utifrån bästa möjliga genomförbarhet. Om vi prioriterar områden med sämre förutsättningar kommer stödet att fördelas till andra projekt. Vi ska alltså hitta de mest genomförbara projekten, som ändå ligger under gränsen för att vara kommersiellt gångbara.
Just nu pågår arbetet med ny översiktsplan. När denna har vunnit laga kraft är det lämpligt att riktlinjen för bredbandsutbyggnad ses över, så att hänsyn tas till vad som skrivs i planen om olika typer av utveckling i våra landsbygder.
Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
224kb Ladda ner dokument
-
-
Klimat- och näringslivsdepartementet ställer ut delbetänkandet ”Ny kärnkraft i Sverige – effektivare tillståndsprövning och ändamålsenliga avgifter” på remiss, vilken pågår till och med den 15 april 2025.
Syftet med utredningen är att ”se över nuvarande regler för att underlätta för ny kärnkraft genom att effektivisera tillståndsprövningen av kärnteknisk verksamhet samt skapa ändamålsenliga avgifter för prövning av nya reaktorer”.
Förslaget till svar tar sin utgångspunkt i de faktorer som främst berör kommuner och våra beslutsprocesser. Ambitionen att inte rucka på det kommunala självstyret är tydlig i utredningen och idén att tidigarelägga beslutet om eventuellt kommunalt veto ger den aktuella kommunen en bättre möjlighet att påverka hela processen, jämfört med ett läge där kommunen kommer in i ett senare skede. Det sparar också utredningsinsatser i de fall man inte går vidare på grund av ett för projektet negativt vetobeslut om etableringen.
Frågan om balans mellan olika beslutsprocesser tas också upp i svaret. Detta är en viktig aspekt, då den tidiga behandlingen av veto-frågan inte får göra att kommunen ska anses ha bundit upp sig för att den resterande behandlingen av ärendet ska anses positivt avgjord på förhand.
Handläggningen inför byggnation av ett kärnkraftverk innebär ett stort krav på kapacitet och fackkunskap i den berörda kommunen. I svaret föreslås därför ett riktat stöd till kommuner där en etablering blir aktuell. Detta med anledning av att nyttan av etableringen torde vara nationell och inte i första hand lokal.
Bilagor
-
Örebro kommun ställer under tiden 22 januari och 16 april 2025 ut förslag till ny översiktsplan på samråd. Planförslaget är tvådelat med delar av texten på en kommunal webbplats med kartan och vissa texter i eget program på samma webbplats.
Förslaget till svar bygger på att kommunen kommenterar frågor som rör oss som en del av regionen och vår relation till Örebro kommun. Det tar upp frågan om möjligheten att resa inom regionen och de svårigheter som trafiksituationen i Örebro ger. Här föreslås bytespunkter mellan olika trafikslag som en dellösning. Riksväg 50:s betydelse och sträckning lyfts också fram, liksom det nya dubbelspåret på sträckan Hallsberg-Mjölby som en del av TEN-T-nätet (Trans-European Transport Network). Vi påpekar också vikten av bredbandsutbyggnad på landsbygden, ur ett kompetensförsörjningsperspektiv.
Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
440kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning, §§ 31-32, ska kommunstyrelsen varje år redovisa de motioner och medborgarförslag som inte besvarats. Enligt fullmäktiges arbetsordning ska medborgarförslag vara besvarade inom ett års tid. I bifogad förteckning framgår vilka medborgarförslag och motioner som är obesvarade och under beredning.
Per den 2025-03-12 finns 8 obesvarade medborgarförslag. Inget av förslagen har varit under beredning längre än ett år.
Per den 2025-03-12 finns 2 obesvarade motioner. Ingen av motionerna har varit under beredning längre än ett år.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
Årsredovisningen beskriver Askersunds kommuns verksamhet och ekonomi under föregående verksamhetsår. Den innehåller förvaltningsberättelse, resultaträkning, balansräkning, finansieringsanalys och en sammanställd redovisning för kommunen och dess bolag. Enligt kommunallagen skall årsredovisningen lämnas till kommunfullmäktige och revisorerna snarast möjligt och senast den 15 april året efter det år som redovisningen avser.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
38kb Ladda ner dokument
-
489kb Ladda ner dokument
-
382kb Ladda ner dokument
-
298kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
57kb Ladda ner dokument
-
-
En del av de budgeterade investeringsprojekten för 2024 har av olika anledningar blivit försenade eller har inte kunnat genomföras som planerat. Nämnderna har därför begärt ombudgeteringar för 16 732 tkr till 2025 års investeringsbudget. De projekt som är aktuella för om- och tilläggsbudgetering framgår i bilaga.
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
341kb Ladda ner dokument
-
-
Askersunds Rådhus AB har upprättat koncernredovisning för 2024. Årets resultat för koncernen är ett underskott på -49 742 tkr vilket är en försämring jämfört med 2023 då resultatet var -11 406 tkr. Orsaken till underskottet är att en betydande nedskrivning har skett av tillgångarna i Askersunds Industrifastigheter AB. Nedskrivningen var nödvändig då det bokförda värdet inte speglade marknadsvärdet. Resultatet för Askersunds Rådhus AB blev -951 tkr jämfört med ett överskott på 18 tkr 2023. Inget koncernbidrag har skickats från dotterbolagen till moderbolaget för 2024.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
460kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
240kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige ska besluta att kommunstyrelsen ska få ta upp nya lån och omsätta förfallna lån under 2025. Fullmäktige beslutar även inom vilka ramar borgen kan beviljas under 2025 för kommunen, de kommunägda bolagen och för de kommunalförbund kommunen ingår i.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunledningsförvaltningen har under 2024 genomfört kontroll av rutiner och arbetsmoment i enlighet med den av kommunstyrelsen beslutad plan. Alla kontrollerna har kunnat genomföras enligt plan. Under rubriken Ärendet redovisas de brister som föranleder åtgärder.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
11kb Ladda ner dokument
-
13kb Ladda ner dokument
-
29kb Ladda ner dokument
-
552kb Ladda ner dokument
-
14kb Ladda ner dokument
-
17kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
529kb Ladda ner dokument
-
531kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen delges information om budgetprocessen inför arbetet med budget 2026.
-
Under 2024 utvecklades ett första utkast av kommunens målstruktur, och med detta som grund har en utveckling mot en riktlinje för kommunens styrmodell initierats.
Under denna process har det framkommit önskemål och synpunkter om utveckling av den befintliga målstrukturen varför ett underlag med förslag på reviderade begrepp och strukturer utvecklats. Syftet med de föreslagna förbättringarna är att förtydliga nomenklaturen samt att skapa en struktur som bättre harmonierar med kommunens verksamhet. Dessutom eftersträvas en modell där effekter och resultat tydligare kan följas upp på ett systematiskt sätt genom relevanta indikatorer.
Vidare har ett förslag på riktlinje för kommunens styrmodell arbetats fram. Eftersom styrmodellen är kommunövergripande, föreslås att beslut om denna fattas i kommunstyrelsen.
Modellens ambition är att vara enkel och konkret, vilket ska underlätta förståelsen för såväl nyanställda som förtroendevalda. Styrmodellens uppgift är att visualisera kommunens övergripande systematiska kvalitetsarbete, tydliggöra rollfördelningen mellan förtroendevalda och tjänstemannaorganisationen samt beskriva hur den politiska styrningen omsätts i praktiken.
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
818kb Ladda ner dokument
-
-
På området vid Rönneshytta Sågverk har en sanering genomförts på grund av kontaminering av mark. Saneringen utfördes 2023 och vid återställning av området upptäcktes ytligare föroreningar i schaktväggarnas ytterkanter på det sanerade området. Provtagningar påvisar att fortsatt sanering och utredning av ett utökat område är nödvändigt.
Tekniska förvaltningen har tillsammans med Länsstyrelsen och Statens geologiska undersökning (SGU) haft möte där det framkommer att området är prioriterat. Askersunds kommun saknar dock resurser och kompetens för projektering och efterbehandling (sanering) och SGU föreslås, i enlighet med förordning (2008:1233) med instruktion för Sveriges geologiska undersökning, ta på sig ansvaret som huvudman för projektering och behandlingsåtgärder på objektet. Statsbidrag är beviljade för projektet.
Ytterligare förutsättningar för att SGU ska ta på sig huvudmannaskapet är att kommunen ska vara en aktiv del i arbetet och åta sig ett engagemang i saneringen. Rollfördelningen blir enligt följande:
• SGU ansvarar för upphandlingar, anmälningar/tillstånd, samråd/informationsmöten, miljökontroll, slutrapportering
• Kommunen representeras i styrgrupp och ansvar för fastighetsfrågor och kulturmiljö
• Fastighetsägare ska vara delaktiga i projektet
• Sydnärke miljö- och byggnämnd är tillsynsmyndighet
• Länsstyrelsen beslutar om och förmedlar statliga medel
• Andra intressenter t.ex. boende, lokalbefolkning, intresseföreningarBilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag har inkommit gällande uppföljning av medborgarförslag. Förslagsställaren föreslår att beslut som fattas bättre behöver följas upp samt att förslagsställaren får information om vilken förvaltning som ansvarar för genomförandet av beslutad åtgärd.
Det är respektive förvaltningschef som ansvarar för att fattade beslut verkställs, följs upp och vid behov återrapporteras till nämnd. Det är således upp till varje förvaltningschef att utforma de rutiner som krävs för att kunna säkerställa att fattade beslut verkställs inom ansvarsområdet. Det har även tidigare år funnits med en kontrollpunkt i nämndernas internkontrollplaner kring just verkställighet av fattade beslut. För att tydliggöra för förslagsställaren vilken förvaltning som ansvarar för verkställigheten av ett fattat beslut och vart förslagsställaren kan vända sig med eventuella frågor kommer detta fortsättningsvis att kommuniceras i samband med att beslutet delges förslagsställaren.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
35kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag har inkommit angående beläggning på torget i Askersund. Förslagsställaren föreslår att torget beläggs med betongsten då det med nuvarande beläggning är svårframkomligt för rullatorer och rullstolar.
Av förslaget till svar framgår att kommunen inte har för avsikt att belägga torget med betongsten då det skulle påverka de kulturhistoriska värdena på ett icke önskvärt sätt. Däremot är ambitionen att justera kullerstensytan, alternativt byta till annat stenmaterial samt att kontrollera att gruset på granitgångarna tas bort i samband med övrig grusupptagning efter halkbekämpning.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
587kb Ladda ner dokument
-
32kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag gällande montering av TV-skärm i XL-Bygg Bergqvist Arena har inkommit från Askersunds innebandyklubb, Askersunds gymnastikförening, IFK Askersund och Åmmebergs IF. Syftet är att visa föreningarnas sponsorer och annan aktuell information till exempel i samband med matcher.
Kommunen stöttar föreningslivet på olika sätt, bland annat genom bidrag, och vill hjälpa föreningarna med att göra verklighet av detta förslag. En TV-skärm i XL-Bygg Bergqvist Arena ska kunna användas av samtliga nyttjare/hyresgäster och behöver därför tillhöra lokalen. Tillsammans föreslås föreningarna och kommunen bygga ett projekt kring detta där föreningarna finansierar TV-skärmen inklusive kostnader för monteringsarbete och därtill hörande kostnader såsom framdragning av el. Kommunen tar hand om beställning, stöttar vid montering och tar hand om ägande och drift av TV-skärmen. Kommunen saknar just nu ekonomiska förutsättningar för att själva köpa in TV-skärmen.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
50kb Ladda ner dokument
-
61kb Ladda ner dokument
-
-
Vattenmyndigheterna ska enligt vattenförvaltningsförordningen genomföra flera samråd innan förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer beslutas. Detta samråd syftar till att få in synpunkter på om de har identifierat de viktigaste utmaningarna för vattenarbetet, både i vattendistriktet och på nationell nivå. Underlaget ska sedan ligga till grund för vattenmyndigheternas fortsatta arbete med vattenförvaltningen.
Samrådsunderlaget skickades ut för synpunkter till kommunen under vintern 2024/2025. Samhällsbyggnad sydnärke fick i uppdrag att sammanställa kommunens svar. Underlaget skickades ut till VA-huvudman, översiktsplanerare samt handläggare på samhällsbyggnad sydnärke.
I bifogad svarsenkät redovisas de svar som föreslås. Över lag så instämmer kommunen i de slutsatser som dragits och föreslår endast mindre förtydliganden och förbättringsförslag. Endast de delar där kommunen anses bli berörd har besvarats.Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
635kb Ladda ner dokument
-
-
Vattenmyndigheterna ska enligt vattenförvaltningsförordningen genomföra flera samråd innan förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer beslutas. Detta samråd syftar till att få in synpunkter på om de har identifierat de viktigaste utmaningarna för vattenarbetet, både i vattendistriktet och på nationell nivå. Underlaget ska sedan ligga till grund för vattenmyndigheternas fortsatta arbete med vattenförvaltningen.
Samrådsunderlaget skickades ut för synpunkter till kommunen under vintern 2024/2025. Samhällsbyggnad sydnärke fick i uppdrag att sammanställa kommunens svar. Underlaget skickades ut till VA-huvudman, översiktsplanerare samt handläggare på Samhällsbyggnad Sydnärke.
I bifogad svarsenkät redovisas de svar som föreslås. Över lag så instämmer kommunen i de slutsatser som dragits och föreslår endast mindre förtydliganden och förbättringsförslag. Endast de delar där kommunen anses bli berörd har besvarats.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
215kb Ladda ner dokument
-
-
Askersunds kommun ska utse en representant till Leader Mellansjölandets styrelse för föreningens kommande manatperiod. René Francis föreslås väljas som representant för Askersunds kommun.
-
Ordförande anmäler fattade delegationsbeslut sedan föregående sammanträde.
-
Protokoll inkomna till kommunstyrelsen sedan föregående sammanträde redovisas och läggs till handlingarna.
-
Meddelanden inkomna till kommunstyrelsens sedan föregående sammanträde redovisas och läggs till handlingarna.
-
En redovisning av pågående ärenden per 2025-04-08 delges kommunstyrelsen och läggs till handlingarna.
-
30
Kommundirektören informerar