Möte 2024-02-06
-
Kommunstyrelsen ska utse en justerare att jämte ordförande justera dagens protokoll.
-
Kommunstyrelsen ska godkänna föreliggande dagordning.
-
Som ett led i att förbättra kommunstyrelsens uppsiktsplikt kallas nämnderna, bolagen och kommunalförbund till kommunstyrelsen för samtal och uppföljning gällande deras verksamheter. Vid kommunstyrelsens sammanträde den 6 februari 2024 kommer Sydnärke miljö- och byggnämnd på besök för att besvara de stående frågorna samt de frågor som kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat om enligt följande:
- Överblick av förvaltningsorganisationen
- Hur ser servicenivån ut? Tider för bygglov, inspektioner, telefonkontakt m.m.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
4
Information om åtgärder för att minska kommunens underskott 2024
-
Medarbetarundersökning 2023 har genomförts med hjälp av de nio frågorna i Hållbart Medarbetar Engagemang, HME, (enligt SKR och RKA). Svarsfrekvensen var 77,9 %.
Resultatet delas upp och redovisas för olika verksamheter och rapporteras sedan in i Kolada där jämförelser kan göras med andra kommuner.
Kommunens totala HME-index blev 76, vilket är en enhet sämre än föregående år.
Motivationsindex: 78 (2022: 79)
Ledarskapsindex: 74 (2022: 76)
Styrningsindex: 76 (2022: 77)Samtliga chefer har fått ut resultatrapporter för sina enheter och resultatet ska redovisas på arbetsplatsträff. Resultatet ska diskuteras tillsammans med medarbetarna och man kan vid behov planera fördjupade undersökningar eller vissa aktiviteter.
Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
773kb Ladda ner dokument
-
-
I syfte att skapa en god, övergripande bild av kommunorganisationens lokalbehov på kort och lång sikt arbetar förvaltningen samordnat och parallellt med framtagandet av nämndernas lokal-försörjningsplaner. Dessa ska i första hand beskriva behov av lokaler men kan även ta upp förslag till förbättringar i befintliga lokaler i de fall där det är mer eller mindre givet att verksamheten kommer att drivas vidare på den plats de finns idag.
Kommunstyrelsen har ansvaret för alla kommunens lokaler. Kommunstyrelsens lokalförsörjningsplan är dock begränsad till att beskriva kommunledningsförvaltningens lokalbehov. De verksamheter som socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden idag driver i rådhuset kommenteras också, då det inte är meningsfullt att beskriva behoven i rådhuskvarteret utan att alla som har lokaler där omfattas.
De förslag till förändringar i lokalerna som presenteras ska ses som inspel till budgetprocessen, där slutgiltiga beslut fattas om vilka investeringar som ska genomföras. Rent fastighetstekniska frågor kompletteras i dokument från fastighetsansvarig.
I planen beskrivs även vissa kommunala externa verksamheter, som Nerikes Brandkår.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
750kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige fattade den 24 april 2023 beslut om priser för villatomter och byggrätter för flerfamiljshus i området Gustavslund, som då var under exploatering. Förutom detta fattades även beslut om principer för tilldelning av byggrätter med mera.
Under exploateringens gång har oförutsedda kostnader tillkommit. I första hand på grund av av ökade behov av sprängning, men även i form av kommunens kostnader på grund av världsmarknadslägets inverkan på hus/byggmarknaden samt räntor. I den nya kalkylen räknar vi därför med en lägre försäljningstakt än tidigare.
Eftersom intäkter från försäljning av tomter och byggrätter samt från anläggningsavgifter för VA ska täcka kommunens kostnader måste därför tomtpriserna och priserna för byggrätter revideras utifrån en total ökning om cirka 10,5 %.
Förslaget till nya priser är framtaget utifrån en jämn spridning av prisökningen, i första hand med avseende på tomtstorlek och tidigare pris.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
-
Planeringsstrategi
Planeringsstrategi är relativt nytt som begrepp. Enligt de regler som trädde i kraft 4 oktober 2020 ska Kommunfullmäktige enligt 3 kap. 23 § plan- och bygglagen (PBL) anta en planeringsstrategi inom 24 månader efter ordinarie val, alltså senast 11 september 2024, alternativt anta en ny översiktsplan inom samma tidsram.
Strategin lägger grunden för det fortsatta, kontinuerliga arbetet med översiktsplanering. I förslaget till planeringsstrategi fastställer kommunen också att den gällande översiktsplanen uppfyller de formella krav som ställs på en sådan och att den gällande planen fortsätter att gälla även efter 11 september 2024, fram till dess att den nya översiktsplanen vinner laga kraft.
Som bilaga till planeringsstrategin finns en sammanställning av styrdokument som har bäring på fysisk planering. Förslaget till beslut bygger på att denna bilaga ska kunna uppdateras av planutskottet.
Projektdirektiv
Det projektdirektiv som arbetet med översiktsplan bygger på behöver revideras efter den organisationsförändring som har skett, där översiktsplaneringen nu utgår från kommunledningsförvaltningens utvecklingsstab i stället för från Samhällsbyggnad Sydnärke.
De stora förändringarna jämfört med hittills gällande direktiv är:
- Beskrivning av organisationen
- Tidplan
- Budget och planering av vad som ska ingå i översiktsplanen när den fastställs och vad som ska utgöra kompletteringar i senare skede.
Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
196kb Ladda ner dokument
-
819kb Ladda ner dokument
-
806kb Ladda ner dokument
-
Markutvecklingsbolaget AB har ett markanvisningsavtal för del av fastigheten Skolan 2 i Askersund. Beslut om avtalet fattades den 17 maj 2021. På grund av fördröjningar i detaljplaneprocessen förlängdes avtalet den 16 december 2022 för att därefter gälla till och med den 30 juni 2024.
Då konjunkturen för nybyggnation är mycket svag finns just nu inte möjligheter att driva projektet framåt, varför Markutvecklingsbolaget har kontaktat kommunen med önskan om en ytterligare förlängning av avtalet. I förslaget till avtal löper förlängningen till och med 31 oktober 2025.
I förslaget till avtal tas ytterligare reservationsavgift ut av företaget. Denna motsvarar halva den redan erlagda avgiften och räknas av köpeskillingen vid köp. Om köp ej genomförs återbetalas ej avgifterna, utan tillfaller då kommunen.
Förutom rent redaktionella ändringar har inga andra förutsättningar än reservationstiden och ytterligare reservationsavgift ändrats i det föreslagna avtalet.
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
312kb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
-
Länsstyrelsen begär yttrande avseende anmälan för samråd enligt miljöbalken om etablering av solcellspark på fastigheten Stora Forsa 1:15 med flera. Under hösten 2023 bad samma aktör om förhandsbesked inför eventuell ansökan om etablering av såväl solpark som ett vindkraftverk, se tidigare handlingar i detta ärende. Nu handlar samrådet enbart om etablering av solparken.
Då solparken i det aktuella fallet inte är bygglovspliktig kommer avgörandet att fällas av Länsstyrelsen. Förslaget till svar bygger på en sammanställning av ställningstaganden i gällande översiktsplan samt aspekter avseende naturvård. Kommunen föreslås således inte ta ställning för eller emot etableringen. Vid etablering av solparken kommer dess transformatorstation att vara bygglovspliktig, vilket får ses som en mindre fråga i sammanhanget.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Trafik och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland har lagt ut förslag till rumslig strategi för Östergötland för granskning. Den rumsliga strategin är en del av Utvecklingsstrategin för Östergötland och preciserar den rumsliga inriktningen genom att ge en fördjupad bild av hur Östergötland fungerar och bör knytas samman (strukturbild).
Rumslig strategi visar den regionala målbilden för Östergötland 2040 och består av strukturbilder i tre skalnivåer med tillhörande planeringsprinciper. Principerna innehåller prioriteringar för att nå utvecklingsstrategin mål om goda livsvillkor i Östergötland och strukturbilderna visar hur principerna kan tolkas i skolnivåerna; regional nivå och närgeografi samt storregional nivå.
Askersunds kommun avgav ett antal synpunkter i dialogskedet, vilka följs upp i det föreslagna svaret. Dokumentets har arbetats om från grunden och en betydande skillnad är hur Östergötlands omland nu lyfts fram.
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
328kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
-
Justering av kommunstyrelsen mål 4: Kommunens nya invånare ska lära sig god svenska och kunna få en egen försörjning.
Bilagor
-
Verksamheternas ökade beroende av informationsteknik innebär ökade risker i form av dataintrång, bedrägerier och skadlig kod. Informationssäkerhetspolicyn utgör kommunens viljeinriktning för att hantera kommunens information på ett systematiskt och säkert sätt. Policyn kompletteras av riktlinjer inom olika områden. Kommunstyrelsen beslutade den 11 april att anta en informationssäkerhetspolicy och en riktlinje för organisation och roller. Kommunstyrelsen har därefter den 3 oktober beslutat om riktlinjer för medarbetare och riktlinjer för teknisk och fysisk säkerhet.
Nu föreslås kommunstyrelsen besluta om den fjärde och sista riktlinjen kopplat till informations-säkerhetspolicyn. Den handlar om lagring av information
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
Ett medborgarförslag har inkommit där förslagsställaren önskar att kommunen kompletterar befintlig iläggningsplats vid Sjön Tisaren med en ramp, brygga samt fordonsuppställningsplats på 15 meter. Sjösättning är i dag svårt då det endast finns en enklare ramp utan brygga att förtöja vid.
Fastigheten där den befintliga iläggningsplatsen (piren) är belägen har tidigare ägts av Sveaskog Förvaltnings AB i Stockholm. Askersunds kommun fick nyligen ett erbjudande om att köpa fastigheten och kommunstyrelsen har fattat beslut om att förvärva fastigheten där piren är belägen. Medel för upprustning av iläggningsplatsen kommer att tas med i kommande reinvesteringsplan, genomförandet kommer dock inte att ske i närtid.Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
32kb Ladda ner dokument
-
-
Ordförande anmäler fattade delegationsbeslut sedan föregående sammanträde.
-
Protokoll inkomna till kommunstyrelsen sedan föregående sammanträde redovisas och läggs till handlingarna.
-
Meddelanden inkomna till kommunstyrelsen sedan föregående sammanträde redovisas och läggs till handlingarna.
-
En redovisning av pågående ärenden per 2024-02-06 delges kommunstyrelsen och läggs till handlingarna.
-
19
Kommundirektören informerar